Het Idee Van

 

Een slapend idee is als de concrete uiting van een verlangen, dat steeds bij je terugkeert.

Hoe zet je dat idee in beweging?

| JONA |

 

"Bij eerdere workshops ging het vaak over hoe je iets kunt worden dat al bestaat, of dat een ander bedacht heeft. Zelfs op de kunst-academie, waar het gaat over je eigen ideeën. Ook daar projecteerden

de docenten hun eigen visie op mij. Dat is normaal, ik denk dat iedereen anderen adviseert of lesgeeft vanuit zijn eigen visie. Maar ik heb me wel eens schuldig gevoeld dat ik niet voldeed aan dat ene plaatje.

 

De dag voordat ik me inschreef voor Idéfix sprak ik mijn vriend en zei: “Ik moet echt meer tijd maken voor mijn eigen werk, vaker dingen schrijven die ik zélf wil vertellen. Niet altijd alleen maar in opdracht schrijven wat anderen willen vertellen.”. Waarop hij antwoordde: “ Tja, dat zeg je nu al 7 jaar…”. Toen wist ik: de knop moet om.

 

 

Het is zo logisch: mensen om je heen, met wie je vaker spreekt, zeggen na een tijd over jouw idee dat ze dat al eerder hebben gehoord. Maar er is een reden waarom ik ermee bleef komen. Het bleef kriebelen. Maar op de één of andere manier deed ik het niet, niet uit mezelf. Ik had een andere mindset nodig.

 

 

 

 

 

 

Idéfix blijkt geen machine voor succes. Geen machine waar mensen ingaan en bedrijfjes uitkomen. Dat was een opluchting. Het gaat meer over wat jou tegenhoudt om te doen wat je écht wilt. Het doel is niet 'succesvol worden'. Het gaat over het in gang zetten van beweging. Ik merk dat ik na het programma anders rondkijk en naar mezelf kijk. Ik heb meer zelfvertrouwen en volg meer mijn hart. Soms heb ik nog steeds de neiging de verwachtingen van andere mensen voorrang te geven boven mijn eigen dromen. Maar ik ben er meer van doordrongen geraakt dat doen wat ik leuk vindt prioriteit heeft. Omdat het hoe dan ook iets heel goeds is, doen wat je zelf leuk en belangrijk vindt. Of het nu 'succes' oplevert, of niet. Gek genoeg heb ik trouwens wel het idee dat ik meer succes heb, sinds ik mijn eigen visie en ideeën meer durf te laten zien. Het regent ineens leuke opdrachten.

 

En het mooie is: ik heb óók meer lol in schrijfklussen voor anderen. Ik maak opdrachten nu meer eigen, ik heb ineens een stagiaire. Alles gaat meer vanzelf. "

 

Check Jona's website: www.storyminded.nl